Over 360 defence


Wij trainen elke donderdagavond van 20:00 uur tot 21:30 uur in de basisschool aan de Rappersweg te Almelo. Deze vind je achter het buurthuis ‘de Trefhoek’. De groep bestaat uit circa 15 personen zowel mannen als vrouwen en bestaat uit zowel beginners als gevorderden. We hebben momenteel een gezonde stroom aan nieuwe leerlingen maar dit betekent niet dat leerlingen bij ‘de basis’ blijven hangen. Diverse scholen resetten hun training als de groep groter wordt waardoor er een deel van de leerlingen niet de training krijgt waar ze voor komen. Er wordt wel verwacht dat men bereid is om tijd te steken in nieuwkomers. Het is de bedoeling dat we elkaar helpen te groeien.

Wij hebben geen last van politieke schermmutselingen omdat onze focus niet op één tak van sport/stijl ligt. Bovendien hebben wij gemerkt dat elke sport/stijl zijn beperkingen kent. Een complete vechter is zich bewust van zijn eigen kracht en beperkingen en weet uiteindelijk als enige wat voor hem of haar effectief is. Zo vecht iemand die lang is anders dan een korter persoon. Sommige mensen hebben van nature korte spieren en kunnen bepaalde bewegingen moeilijk maken. Daar verandert de filosofie van een oude Japanse krijgsheer helemaal niets aan.

Elke techniek richt zich op straatsituaties. Zo kan het zijn dat we tijdens de training het licht uitgooien. Op straat is het immers ook niet altijd licht. Het show-element is niet aanwezig. Wij vinden het trappen naar het hoofd net zo effectief als het slaan naar de voeten.

Maar met techniek alleen kom je er niet. Wij letten tevens op houding en taalgebruik. Het overgrote deel van de conflicten zijn zonder fysiek contact te voorkomen. Je leert om een ander rustig te krijgen door middel van woorden en je eigen ego aan de kant te zetten.
We doen niet aan banden en de bijbehorende examens. Deze worden vaak gebruikt om snel geld te verdienen. Je wordt geen betere vechter als je broek door een andere kleur omhoog wordt gehouden. Groeien kun je alleen als je bereid bent om met discipline te leren. Er zijn geen geheime, mysterieuze of eeuwenoude technieken. Alleen de feiten van de straat. Het is een proces van trial en error.

Bovendien kom je niet elke week thuis met een blessure of een blauw oog. Vele van ons hebben een publieke functie en kunnen geen zichtbare schade oplopen. Om die reden hebben we helmen en andere beschermingsmogelijkheden tot onze beschikking. Op een gegeven moment wordt er van de mensen verwachten dat ze hun eigen materiaal aanschaffen. Je bent immers verantwoordelijk voor het schoonhouden van je eigen handschoenen, helm, etc.

Elke training is gebaseerd op wederzijds respect en conflicten worden niet getolereerd. Vraag altijd aan oefenpartner hoe ver je kunt gaan en pas je aan. Misbruik van technieken in de dagelijks leven resulteert in een permanent zaalverbod. Niet elke geïnteresseerde kan gewoon komen trainen. De minimum leeftijd is 16 jaar en aan de hand van een kort intakegesprek proberen we een inschatting te maken van je karakter en wat je drijfveren zijn.Studenten van 360defense mogen geen antecedenten hebben bij Justitie. Men dient dit ( op verzoek) aan te tonen door middel van een bewijs van goed gedrag, of een aanbeveling van iemand van politie of justitie. Het is niet de bedoeling dat de groep zich onprettig voelt door een enkel individu. Wederzijds respect en humor zijn belangrijke factoren. We moeten het hebben van mond op mond reclame en niet van de massa.